Protetika

BEZMETALNE KRUNE (VELIKE PLOMBE I PREBOJENOST PREDNJIH ZUBA)

Na našem području, zabeležen je povećan broj pacijenata sa oštećenim prednjim zubima i velikim plombama u toj regiji. Defekti na zubima najčesće nastaju usled karijesa, a promena boje zuba, zbog izvađenog zubnog nerva ili traume zuba (udarac,pad…). Zbog toga se često postavlja pitanje :

KOJA JE PRAVA TERAPIJA TAKVIH ZUBA?

Savremena stomatologija se ne može zamisliti bez protetske restauracije zuba BEZMETALNIM KRUNAMA u regiji prednjih zuba gornje i donje vilice.

Vrhunski estetski efekat se moze postići samo ovom vrstom protetskog zbrinjavanja zuba i ovaj metod je odavno zastupljen svuda u svetu i jedan je od najsavremenijih načina protetskog zbrinjavanja. Prednost ovih kruna u odnosu na metalokeramičke je u tome što ne nastaje plava prebojenost ruba desni u predelu vrata zuba, koja potiče upravo od metalne komponente metalokeramičkih kruna

METALOKERAMICKE KRUNE I MOSTOVI

Nedostatak jednog ili vise zuba, moze se resiti izradom metalokeramčkih krunica i mostova.

U nekim situacijama moguće je celu gornju ili donju vilicu restaurirati fiksnim protetskim radom, sto je za pacijente najkomfornije rešenje, jer se rad ne skida tj ostaje na zubima pacijenta.

Ova vrsta nadoknada se preporučuje u bočnim regijama gornje i donje vilice zbog svoje izrazite otpornosti na sile žvakanja i dugotrajnosti.

 

TOTALNE PROTEZE

Totalne proteze se primenjuju kod potpuno bezubih pacijenata.

Izradjuju se od materijala koji u potpunosti oponašaju prirodan izgled zuba i mekih tkiva usne duplje.

Proteze se na tkivima drze pomoću vakuma što obezbedjuje sigurnost pacijentima da se prilikom jela i govora proteze neće pomerati u ustima.

TOTALNE PROTEZE NA IMPLANTATIMA

Nadoknada zuba je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, jer većina tegoba digestivnog sistema nastaje kao posledica nemogućnosti žvakanja i gutanja usled gubitka zuba.

Totalne proteze se izradjuju kod potpuno bezubih pacijenata u cilju nadoknade izgubljenog dela resorbovane kosti, nadoknade zuba kao i funkcije žvakanja i gutanja.

Proteze se na tkivima drze pomoću vakuma što obezbedjuje sigurnost pacijentima da se prilikom jela i govora proteze neće pomerati u ustima. Međutim nije u svim slučajevima moguće obezbediti njihovu stabilnost pomoću vakuma, ( posebno kod donjih totalnih proteza, zbog prisustva velikog broja pripoja mišića u donjoj vilici kao i mišića jezika i obraza),  što onemogućava konzumiranje sve vrste hrane, pomeranjem stvaraju osećaj nelagodnosti i dovode do iritacije sluzokože, a dešava se i da onemogućavaju normalan izgovor svih slova te tako stvaraju brojne probleme u komunikaciji.  Iz tih razloga sve češće se kod pacijenata izrađuju proteze koje su pridržane ili oslonjene na implantate.

KOLIKI JE MINIMALNI BROJ IMPLANTATA POTREBAN DA BI PROTEZA BILA STABILNA?

Za izradu zubne proteze potreban je manji broj implantata u odnosu na izradu keramičkog mosta. U donjoj vilici je potrebno minimumdva implantata, dok je u gornjoj vilici potrebno minimum četiri.

Ovi implantati mogu biti različitih dimenzija i prilagođavaju se u zavisnosti od bezubih predela sa smanjenom količinom kosti. Na njihovim krajevima nalaze se kuglice ili ekvatori, a u protezi se nalaze posebne kapice, te njihovim neposrednim kontaktom dolazi do „zakopčavanja“ proteze za implantate.

Pacijenti mogu dobiti protezu odmah nakon ugradnje implantata koju će nositi 3 meseca, nakon čega se noseći delovi implantata ugradjuju u postojeću protezu, a u koliko pacijenti imaju svoje stare proteze, u nekim slučajevima se noseći delovi mogu ugraditi I u njih.

VIZIL PROTEZE

Parcijalne, takozvane vizil proteze izradjuju se kod krezubih pacijenata i mogu se oslanjati na preostale zube ili biti u sklopu fiksnog protetskog rada.

Za razliku od akrilatnih parcijalnih proteza one su čvršće i otpornije na pucanje i lomljenje zbog metalne konstrukcije u njihovom sastavu.

Prednost ovih proteza je sto se umesto kukica u njih mogu ugraditi sistemi atečmena kada ove proteze u estetskom smislu mogu parirati fiksnom protetskom radu.

.

UNILOCK I INTERLOCK SISTEMI

 

To su mini proteze nošene posebnim sistemom atečmena koje mogu nadoknaditi dva ili više zuba u zavisnosti od situacije u ustima pacijenta, potpuno su redukovane i daleko manje veličine od vizil proteza.

Pružaju komfor pacijentu jer se za preostale zube kače po principu drikera( dugme), lako se održavaju i u potpunosti ispunjavaju estetske zahteve.

.

FIBERGLAS I LIVENA NADOGRADNJA ZUBA

Svaki endodontski lečen zub,odnosno zub sa izvađenim živcem, kome nedostaje veći deo krunice  treba ojačati fiberglas  kočićem ili metalnim kočićem. Nakon endodontskog tretmana zub ne dobija dovoljnu ishranu kao kada je zub zdrav,tj. kada je u zubu prisutan živac, već postaje krt i lomljiv.

Da bi se sprečilo pucanje  zuba treba ugraditi fiberglas kočić ili livenu nadogradnju, tako što se ukloni dve trećine tvrdog punjenja kanala korena zuba ,zatim se postavi kočić u određenom položaju i cementira. Potom se višak kočića ukloni ali se ostavlja tako da se može izmodelovati u obliku zbrušenog zuba.

Nakon što se cement stvrdne  preostali krunični defekt se može nadomestiti, u zavisnosti od veličine defekta, konzervativno plombomili protetski, keramičkom ili metalo-keramičkom krunicom.

Za razliku od fiberglas nadogradnje livena se izrađuje u dve faze i na njoj se krunični defekt ne može nadoknaditi kompozitom već samo protetski, krunicama.

KERAMICKI INLEJI

Ono što ovu metodu razlikuje od običnog plombiranja zuba je uzimanje otiska preparisanog kaviteta, izlivanje radnog modela od gipsa i izrada u zubotehničkoj laboratoriji odgovarajuće nadoknade – inleja koji se potom cementira u ustima.

KERAMIČKE FASETE – VINIRI

Keramičke fasete su fine ljuspice cirkonija, aluminijum-disilikatne keramike, e-max presovane keramike koje se izrađuju uglavnom na prednjim zubima kao estetska nadoknada. Za ove nadoknade zub se brusi minimalno ( 0,3-0,5 mm) sa spoljašnje strane i trajno se cementiraju za zub.

Koriste se za korekciju boje i oblika, a redje nepravilnosti položaja zuba.