Endodoncija

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem inficiranog tkiva pulpe ( zubnog nerva). Ukoliko je unutrašnjost zuba inficirana neophodno je izvaditi zubni nerv.  Pulpa pored nerva sadrži krvne i limfne sudove koji zube snabdevaju hranljivim materijama.  Kada je pulpa zdrava ona je dobro zaštićena  od spoljašnjih iritacija, dentinom  i  gleđi koji predstavljaju najtvrđa tkiva u našem organizmu.

Prelom zuba:  bakterije mogu ući u pulpu i  izazvati njenu upalu.  Upala zahvata zubni nerv,  nastaje bol i  dolazi do postepenog odumiranja tkiva pulpe.

Ako osetite da postoji upala, postoje  dve vrste terapije takvih zuba:

 • TRETMAN KANALA KORENA ZUBA
 • APIKOTOMIJA

Tretman kanala korena zuba

Veoma korisna terapijska mera.

Lečen kanal korena ima dobru prognozu:  korišćenjem savremenih tehnika inficirani zub u većini slučajeva se ne vadi nego ostaje tako izlečen u vilici.

Cilj lečenja kanala korena je:

 • U potpunosti ukloniti obolelo tkivo iz sistema kanala korena
 • Očistiti kanal korene od bakterija
 • Kanalni sistem isprati ( obeskličiti) i osušiti, napuniti do vrha kanala korena tako da kasnije bakterije ne mogu dospeti u ovako tretiran 

Za ovu terapiju u našoj ordinaciji koristimo sledeće instrumente:

KOFERDAM-  njime izolujemo zub u odnosu na okolnu sredinu u ustima čime se sprečava unošenje bakterija u zub i gutanje sredstava za ispiranje kanala korena.

LUPE-  lupama se omogućava uveličanje unutrašnjosti zuba da bi se bolje video otvor kanala korena.

APEX LOKATOR-  je merni aparat, kojim precizno određujemo dužinu kanala korena što nam omogućava da broj rendgen snimaka svedemo na minimum.

MAŠINSKI ROTACIONI INSTRUMENTI-  omogućavaju lakše širenje i čišćenje kanala korena.

OPTURACIJA TERMOPLASTIČNIM MATERIJALIMA ( GUTAPERKA)-  podrazumeva potpuno zatvaranje kanala korena zuba gutaperkom tako da je smanjena mogućnost naknadnog prodora bakterija u kanalni sistem zuba nakon završetka lečenja.

Nakon lečenja kanala korena zuba  dalja terapija je sanacija zuba estetskim ispunima ( plombama), nadogradnjama ili krunicama u zavisnosti koliko je oštećen krunični deo zuba.

 

RESTAURATIVNI TRETMAN

Zubna gleđ je najtvrđe tkivo u našem telu i ako se pravilno održavaju zubi , a ona ne bude oštećena nekim spoljašnjim faktorima,  može trajati čitavog života.

Međutim,  zubna gleđ je osetljiva na kiseline,  posebno one kiseline koje proizvode bakterije razgradnjom šećera u području  zuba, pri čemu zubna gleđ postaje mekana.  Kao posledica nastaje KARIJES.

U ranoj fazi razgradnje gleđi može doći do njene regeneracije ukoliko se adekvatno tretiraju zubi tokom pranja i redovno fluorišu. Ako je razgradnja napredovala gleđ se više ne može regenerisati već se može sanirati samo restaurativnim tretmanom što podrazumeva da se obolela površina zuba uklanja i zamenjuje pogodnim materijalom za punjenje- PLOMBOM.  Mora se pažljivo ukloniti karijes kako se kasnije ne bi pojavio prostor izmedju plombe i zuba i kako zub ne bi oboleo ispod plombe.  Sanirani zubi se takođe moraju pravilno čistiti da ne bi vremenom  došlo do nastanka karijesa na zubu oko plombe.

Materijali za punjenje: 

Savremeni materijali,  koji služe kao ispuni na zubima obolelim od  karijesa,  u estetskom i funkcionalnom smislu su veoma pogodni.

Kompozitni ispuni

 Postoje dve različite vrste kompozitnih materijala:

 • Tečni kompoziti pogodni su za manje ispune i sanaciju mlečnih zuba
 • Čvrsti kompoziti se koriste kako za prednje tako i za bočne zube.

Oba ova materijala se aplikuju na zub odmah nakon tretmana karijesa i posebnom lampom sa uv zracima prosvetljavaju čime se postize njihova čvrstina i ostanak u šupljini tretiranog zuba.  Kompozitni ispuni u potpunosti mogu imitirati boju i oblik  prirodnog zuba što se postiže veštinom stomatologa da izmodeluje zub tako da se ne može lako uočiti razlika izmedju plombe i zuba. Ukoliko postoji veći defekt zuba terapija izbora je upotreba zlatnih ili keramičkih inleja.

Zlatni i keramički inleji

Inleji su ustvari plombe koje se dobijaju livenjem  u zubotehničkoj laboratoriji.  Oni se cementiraju na šupljinu u zubu nakon tretmana uklanjanja karijesa.  Za zubne inleje od materijala,  mogu se koristiti zlato ili keramika ( kao i metalokeramika).  Oba materijala imaju odlične osobine:

 • Precizno prilagođavanje u prostoru unutrašnjosti zuba tako da se ne vidi razlika između njih i prirodnog zuba
 • Izuzetno su postojani
 • Oba materijala podnose veliki pritisak pa se mogu koristiti kao veće plombe na bočnim zubima
 • Jako su izdržljivi.

 Koriste se i za prednje zube.  Iz estetskih razloga  češće  su od keramike, čime se postiže efekat prirodne boje i oblika  zuba.  Na bočnim zubima u dogovoru sa vama odlučujemo koji  ćemo  od ova dva materijala koristiti.

Rizik od razvoja karijesa nije isti kod svakog pacijenta. Na vaš zahtev možemo uraditi test rizika od nastanka karijesa.

 

Proteze i druge stomatološke nadoknade izrađuju se u našoj zubotehničkoj laboratoriji.

 

Apikotomija...