Implantologija

IMPLANTOLOGIJA

U poslednjih nekoliko godina,  implantologija u stomatologiji je veoma napredovala u odnosu na predhodni period.  Korišćenjem modernih sredstava  ( implantata) omogućava se nadoknada jednog ili više izgubljenih zuba  i  time se uspostavlja njihova ponovna funkcija i  poboljšava opšte blagostanje organizma.  Neuspeh u  implantologiji  je relativno nizak.

Implantati se ugradjuju u kost vilice na mestu izgubljenog zuba i predstavljaju veštačku zamenu za njegov  koren.  Izradjuju se od titanijuma ili njegove legure.  Titanijum je metal  koga organizam retko odbacuje i do sada nije zabeležena alergijska reakcija na njegovo prisustvo u snoj duplji.

Ukoliko nakon ugradnje implantata dolazite redovno na kontrole imaćete garanciju od 2 godine na ugradjene implante.

Na „ugradjeni veštački koren zuba“ nakon tri do sest meseci od ugradnje postavlja se suprastruktura koja nadoknadjuje krunični deo zuba u vidu nadogradnje.  Zubnim implantatima možemo nadoknaditi jedan ili više zuba koji nedostaju ili učvrstiti mobilnu zubnu protezu.

KOJE SU PREDNOSTI IMPLANTATA?

Kod ugradnje implantata preostali zubi neće biti opterećeni silama koje deluju u toku zvakanja i nije potrebno povezati ih za  susedne zube. Da bi izradili most, susedne zube moramo brusiti,  čime  dovodimo do gubitka i oštećenja   zdravog  zubnog  tkiva i opterećujemo zbrušene zube. Kod mobilnih  parcijalnih proteza,  susedni zubi služe kao sidra na koja se ona oslanja  i vremenom se takodje  mogu oštetiti.

Implantati zamenjuju funkciju prirodnog zuba.

Sa implantatom kao zamenikom za koren prirodnog zuba i postavljenom suprastrukturom, obnavlja se  funkcija izgubljenog zuba, vilica se prilikom žvakanja opterećuje na prirodan način i sprečava se gubitak koštane strukture vilice, koja nastaje kao posledica nošenja mobilnih protetskih radova. Prisustvom implantata u usnoj duplji postiže  se da osećaj  prilikom žvakanja i govora  bude kao kod prirodnih zuba.

Implantati stabilizuju mostove i proteze.

Stabilnost je posebno važna kod pokretnih proteza iz razloga što se one implantatima pričvršćuju za kosti vilica čime je onemogućeno njihovo pomeranje prilikom pokreta mišića usana, obraza i jezika prilikom žvakanja i govora.

Implantati su u  estetskom smislu najprihvatljiviji.

Krunice, mostovi i proteze  nošene ili podržane implantatima mogu se izraditi tako da precizno imitiraju prirodan izgled  kako  se estetski ne bi  videla  razlika u odnosu na prirodne zube.

IMPLANTOLOGIJA U NAŠOJ STOMATOLOŠKOJ PRAXI

U našoj stomatološkoj ordinaciji možete dobiti kompletan tretman:

* pretretman ( stomatološka priprema)

* ugradnja implantata ( hiruška intervencija)

* Izrada svih vrta protetskih radova na implantatima

* redovne kontrole.

Ukoliko uslovi za ugradnju implantata nisu povoljni...

  • Analizira se 3D snimak ili
  • Potreba za ugradnjom veštačke kosti

TEMELJNA ORALNA HIGIJENA PREDUSLOV ZA DUGOROČNO OČUVANJE IMPLANTATA

Implantacija je dokazano, moderna metoda lečenja  koja zavisi od individualnih sposobnosti organizma sa visokim procentom uspešnosti terapije.

Trajnost ugrađenih implantata koji nose vaš protetski rad, zavisi će od vaše  motivacije za održavanjem oralne higijene.

Mi vam možemo pomoći u tome:

  • Nakon intervencije mi ćemo vas obučiti kako da pravilno održavate higijenu implantata ,  krune,  mosta ili  proteze, četkicom za zube i drugim pomoćnim sredstvima.
  • Na redovnim kontrolama, ultrazvučnim aparatom profesionalno se uklanjaju naslge, ukoliko postoje, da ne bi nastala upala oko implantata i prirodnih zuba.
  • Osoblje ordinacije vas obaveštava o terminu vaše kontrole, da vi ne razmišljate o tome, a u cilju sprečavanja posledica.

Ukoliko sledite naša uputstva možemo vam garantovati trajnost ugrađenih implantata, kao i kvalitet našeg rada.

Redovne kontrole su obavezne da bi u slučaju neuspeha implantacije implantat mogao da bude zamenjen novim u garantnom roku.

VEZA PARODONTOLOGIJE SA IMPLANTOLOGIJOM

Visoko stručan tim ordinacije je usko specijalizovan iz ove oblasti stomatologije.

Kombinacija ove dve grane stomatologije  daje prednost u smislu da: pre početka lečenja implantatima kost I okolno tkivo moraju biti zdravi da bi implantati dobro srasli sa kosti I čvrsto ostali u njoj duže vreme.

Pre implantacije ispituje se da li su kosti I desni zdravi I ukoliko jesu ugradnja implantata ne predstavlja problem.

Ako je prisutno oboljenje desni  ( gingivitis, parodontitis) ono se mora sanirati,  da bi se stvorili idealni uslovi za predstojeću implantaciju I njen dugotrajan uspeh.

Implantati se mogu ugraditi čak I ako postoji parodontopatija čije se napredovanje može zaustaviti, ali ne i  izlečiti u potpunosti, ali samo uz pažljivu I odgovarajuću oralnu higijenu I redovne kontrole.